Superfood de natuurlijke booster

Superfood is al enkele jaren een echte trend. Eens in de zoveel tijd wordt er wel weer een nieuwe superfood ontdekt. Het gaat hier om bijvoorbeeld lijnzaad(olie), hennepzaad(olie), chiazaad, gojibessen, moerbeien, walnoten, amandelen, cacao, kurkuma, maca, moringa, matcha, MSM poeder, chlorella en spirulina. Deze en andere superfoods bevatten hoge concentraties heilzame voedingsstoffen, waaraan veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven. Wil jij ook graag op een natuurlijke manier voldoende vitaminen, mineralen, essentiële vetten en anti-oxidanten binnenkrijgen? Dan zit je goed met superfood. Maar superfoods kunnen ook nadelen hebben: bijvoorbeeld als je er teveel van gebruikt, als je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen, of als je bepaalde aandoeningen hebt of medicijnen slikt. Daarom bespreken we elke superfood hieronder afzonderlijk, zodat je straks goed weet welke superfoods voor jou de beste keuze zijn.

Lijnzaad is een bron van gezonde vetten, vezels, anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Dit superfood bevat veel omega-3 en zou daarom goed zijn voor je hart en bloedvaten. De hoeveelheid oplosbare en onoplosbare vezels kunnen je darmwerking ten goede komen. Daarnaast bevat het lignanen, die werken als anti-oxidant en bovendien gunstig kunnen zijn voor je hormoonhuishouding. Bovendien is het een bron van zink, calcium, magnesium en kalium, plus vitamine B1 en B2. Dit zaad van vlas wordt tegenwoordig een superfood genoemd. Je vindt lijnzaad in allerlei vormen, in ontbijtgranen, brood en op crackers, maar ook als kleine bruine zaadjes in een zakje. Ze hebben een zachte, nootachtige smaak, dus zijn makkelijk te combineren.

Gebroken lijnzaad

Je kunt ook gebroken lijnzaad als superfood kopen. Gebruik het in bijvoorbeeld yoghurt, kwark of een salade. Je kunt ook met een vijzel zelf gebroken lijnzaad maken. De hele zaadjes blijven langer goed, maar je lichaam kan de voedingsstoffen in deze vorm niet opnemen. Lijnzaadolie kopen is ook een mogelijkheid. Bewaar dit wel in de koelkast. Let op: beperk je consumptie van lijnzaad tot tussen de 15 en 40 gram per dag. Volgens het voedingscentrum is dit een veilige hoeveelheid. De bruine zaadjes bevatten namelijk ook cyanogenen, die door je lichaam omgezet kunnen worden door cyanide, oftewel blauwzuur. In grote hoeveelheden kan dit superfood zorgen voor ademhalingsproblemen en zelfs een hartstilstand. Hoe fijner het zaad vermalen is, hoe groter de kans op het ontstaan van cyanide. Gebroken lijnzaad is een veiligere keuze, maar houd je aan de richtlijnen.

Chiazaad

Chiazaad komt voort uit de Salvia hispanica plant, die oorspronkelijk voorkomt in Latijns-Amerika. Deze plant is familie van beter bekende kruiden, zoals munt en basilicum. Nadat deze plant heeft gebloeid, blijven er kleine zwarte zaadjes over. Er wordt gezegd dat de Azteken en de Maya’s al graag gebruik maakten van de gezonde eigenschappen van chiazaad. Dit superfood is rijk aan eiwitten, goede vetten, vitamines en anti-oxidanten. Vanwege deze bijzondere samenstelling wordt superfood chiazaad veel gebruikt door mensen die fit en gezond willen blijven. Het zou je stofwisseling versnellen en je spieren versterken. Bovendien wordt beweerd dat het prestatieverhogend werkt tijdens het sporten. De goede vetten kunnen gezond zijn voor je hart en je vetstofwisseling. Chiazaadjes zijn makkelijk te eten, licht verteerbaar en hebben een neutrale smaak. De kleine zaadjes nemen veel water op en vormen dan een soort gelei, die heel voedzaam is en verschillende doelen kan dienen in je keuken. Sommige mensen gebruiken het bijvoorbeeld bij het bakken, als vervanging van ei. Een mogelijk nadeel van de zwarte zaadjes is dat sommige mensen er allergisch voor zijn, net als voor bijvoorbeeld mosterdzaad. Mensen die bloedverdunners slikken of medicijnen nemen voor hun bloeddruk kunnen beter eerst overleggen met hun arts voordat ze deze superfood toevoegen aan hun dieet.

Hennepzaad

Hennepzaad is van de Cannabisplant. Dit superfood bevat echter geen of weinig THC, het stofje in bijvoorbeeld wiet dat je een high gevoel geeft. Het fijne is dat de hennepplant een soort onkruid is, dat weinig nodig heeft om te groeien. Daardoor is het vaak niet nodig om het biologisch te kopen, omdat voor de teelt ervan weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden. De kleine bruine of beige zaadjes zijn een knapperige toevoeging aan allerlei gerechten. Daarnaast voorzien ze je van een flinke dosis voedingsstoffen. Ze blinken vooral uit op het gebied van eiwitten. Door hun neutrale smaak zijn ze makkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen. Hennepzaadjes zijn populair bij onder andere sporters, vegetariërs en veganisten, omdat de eiwitten goed te verteren zijn. Superfood hennepzaad is daarmee een goede plantaardige vervanger voor dierlijke eiwitten. De zaadjes helpen bijvoorbeeld bij spieraanmaak en -herstel en geven je lang een verzadigd gevoel.

Boordevol voedingsstoffen

Daarnaast bevat het zaad van de Cannabisplant veel verschillende soorten vetten, zoals omega 3, 6 en 9, en vetzuren. Deze zijn gunstig voor je hart en je immuunsysteem en hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast is dit superfood rijk aan vitaminen A en E, die onder andere goed zijn voor je huid. Bovendien is het een goede bron van mineralen zoals magnesium, zink, kalium en fosfor. Je kunt gepeld en ongepeld hennepzaad kopen. De eerstgenoemde is meteen klaar om te eten, de ongepelde variant moet je eerst een tijdje weken en dan pellen. Je kunt dit superfood onder andere gebruiken in yoghurt of kwark, maar ook in salades en smoothies. Hennepzaadolie is een lekkere en gezonde basis voor saladedressing. Sommige mensen verzorgen hun huid ermee. Bewaar zowel hennepzaadolie als de zaadjes op een koele, donkere plaats.

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn een superfood met veel gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten, lignanen, vitaminen en mineralen. De kleine pitjes van de pompoen zijn bijvoorbeeld een uitstekende bron van:

 • vitamine E
 • diverse B vitaminen
 • foliumzuur
 • vitamine C
 • mangaan
 • koper
 • fosfor
 • magnesium
 • ijzer
 • zink
 • seleen
 • calcium
 • kalium

Voor- en nadelen van pompoenpitten

Pompoenpitten worden onder andere gegeten voor gezonde botten, een goed werkend hart en een gezonde lever. Ze worden beschouwd als extra belangrijk voor diabetes patiënten, omdat zij vaak problemen hebben met hun nieren. De pitjes van de pompoen helpen onder andere de insulinevorming reguleren. Ze zijn lekker knapperig en hebben een neutrale smaak. Ze doen het goed in combinatie met yoghurt, kwark en ontbijtgranen, maar je kunt ze ook verwerken in brood en koek, of over je salade sprenkelen. Voordat je meteen naar de winkel rent, is het wel belangrijk om het volgende in gedachten te houden. Eet niet teveel van dit superfood, zoals meerdere handjes per dag. Ze kunnen bij overmatig gebruik leiden tot ejaculatieproblemen voor mannen. Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden ze met mate te consumeren.

Amandelen

Veel mensen rekenen de amandel tot de noten, maar eigenlijk zijn het zaden. Amandelen groeien aan de amandelboom en gaan schuil achter een harde schil, die je eerst moet kraken om bij de nootachtige pit te komen. Gelukkig koop je ze in de winkel vaak zonder schil en kun je er meteen van smullen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat dat rauwe, ongezouten amandelen het meest gezond zijn. Overmatige verhitting bij het roosteren kan ervoor zorgen dat er stofjes vrijkomen die juist slecht zijn voor je gezondheid, terwijl gezonde stoffen verloren kunnen gaan. Koop je de gezouten variant, dan loop je risico dat je teveel natrium binnenkrijgt als je ze regelmatig eet. Onbewerkte is dit superfood een uitstekende bron van:

 • eiwitten
 • gezonde vetten
 • vitamine E
 • magnesium
 • calcium
 • kalium

Volgens verschillende bronnen zijn ze goed voor je hart en bloedvaten omdat ze de aanmaak van gezond LDL cholesterol stimuleren. Doordat ze rijk zijn aan eiwitten en vetten, hoef je er weinig van te eten om verzadigd te raken. Ze geven je veel energie. Door de mooie hoeveelheid calcium kunnen ze bijdragen aan sterke botten.

De veelzijdige amandel

Amandelen zijn op veel verschillende manieren te eten. Eet ze als snack tussendoor, of voeg ze toe aan je yoghurt, salade of gebak. Ze zijn ook lekker in combinatie met pasta, rijst, couscous en andere granen. Amandelpasta is heerlijk op brood of op een cracker. Amandelmelk wordt graag gedronken door mensen die geen melkproducten willen of kunnen eten. De olie van de zoete amandel wordt veel gebruikt in huidverzorging vanwege zijn hydraterende en beschermende eigenschappen. De culinaire variant van zoete amandelolie is lekker door de salade. Je kunt deze beter niet verhitten, omdat de aanwezige vitaminen en vetten dan verloren gaan. Olie van de bittere amandel bevat een giftige stof. Deze kun je beter vermijden.

Walnoten

Walnoten zijn superfood voor je brein. Vroeger dacht men dat al op basis van de vorm, maar inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat walnoten inderdaad goed voor je hersenen zijn. Er wordt gezegd dat ze je hersenwerking in het algemeen en geheugen in het bijzonder een flinke boost geven. Ze zijn namelijk een zeer goede bron van omega-3 vetzuren. Per ons noten krijg je er 2,5 gram van binnen. De vetzuren in deze grote noten zijn ook goed voor je hart, je huid en je cholesterolgehalte. Ze worden ook in verband gebracht met het voorkomen van verschillende ziektes, zoals diabetes, diverse ontstekingsziekten en vormen van dementie. Ze zijn tevens rijk aan anti-oxidant vitamine E. Bovendien bevatten ze veel waardevolle mineralen, zoals magnesium, mangaan en koper. Het mooie is: walnoten hoeven niet van ver te komen. Ze groeien ook in Nederland aan de boom. Ze zijn lekker en makkelijk te eten. Dit superfood smaakt heerlijk bij je ontbijtgranen, door een salade, of in koek en gebak.

Cacao nibs

Cacao komt voort uit de zaden van de cacaoboom, die met name groeit in het Amazonegebied. Cacao nibs zijn gepelde stukjes cacaoboon. Goede cacao nibs zijn gemaakt van rauwe of onbewerkte cacao, zonder toevoegingen. Daardoor profiteer je nog meer van de vele gezondheidsvoordelen van superfood cacao. Zo bevat het zogenaamde flavonoïden, een type anti-oxidant dat goed is voor je cholesterolgehalte, bloeddruk en hart. Ook zou cacao beschermen tegen het ontwikkelen van Diabetes type 2. Daarnaast is het rijk aan mineralen zoals magnesium, koper en ijzer. Bovendien bevat cacao de stofjes serotonine, tyramine, fenylalanine en anandamine, die zorgen voor een geluksgevoel en je concentratievermogen verbeteren.

Cacaopoeder

Cacaopoeder is ook een gezonde en smaakvolle superfood. Het wordt gemaakt door de cacaoboter uit de bonen te persen en het overblijfsel te verpulveren. Koop je cacaopoeder ook zo onbewerkt mogelijk en zonder toevoegingen. Biologisch cacaopoeder is steeds gemakkelijker te verkrijgen. Overweeg ook fairtrade cacaoproducten, zodat je weet dat de cacaoboeren een eerlijke prijs hebben gekregen. Cacaopoeder is goed voor je gezondheid en een heerlijk ingrediënt in warme chocolademelk, shakes en smoothies, ijs, toetjes en gebak. Cacao bevat een stimulerend stofje dat in grote doses kan zorgen voor hartkloppingen en een nerveus gevoel. Sommige mensen krijgen er spijsverteringsklachten van, bij anderen veroorzaakt het migraine-aanvallen. Het kan ook interacties geven als je bepaalde medicijnen neemt, zoals bepaalde astma-medicijnen, diabetesmedicijnen en anti-depressiva. Lees dus goed de bijsluiter als je zulke medicijnen neemt en eet cacaoproducten met mate.

Maca

Maca is ook een superfood dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Deze plant groeit vooral in Peru en is familie van de radijs. De wortel wordt door inheemse volkeren al meer dan 3000 jaar lang gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het geeft je namelijk een flinke energieboost, het helpt je concentratievermogen en zou ook je libido verhogen. Er zijn verschillende soorten maca; namelijk rode, crèmekleurige en zwarte. Vooral de laatste zou voor extra energie zorgen. Meestal wordt de wortel vermalen tot maca poeder. Dit kun je makkelijk toevoegen aan bijvoorbeeld yoghurt, shakes en smoothies. Maca poeder is een rijke bron van eiwitten, vezels en mineralen. Ze zouden het prestatievermogen en de spieropbouw bevorderen. Het is door deze combinatie van ingrediënten en eigenschappen een populaire superfood onder mensen die intensief sporten. Ook wordt het door mensen gebruikt omdat het een vergrote prostaat zou kunnen verkleinen (de rode variant). Anderen nemen het om de hormoonhuishouding in balans te brengen, bijvoorbeeld om de vruchtbaarheid te bevorderen, menstruatie- en menopauzeklachten te verminderen en een mooiere, gave huid te krijgen. Maca kan echter ook bijwerkingen hebben. De plant bevat namelijk zogenaamde glucosinolaten, die giftig kunnen zijn. Deze kunnen leiden tot schildkliervergroting; ook wel krop of struma genoemd. Meestal is dit goed te behandelen, maar wees dus een beetje matig met Maca poeder als je dit wil voorkomen.

Moringa

Moringa olifeira is een veelzijdige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit landen rond het Himalayagebergte, zoals India, Pakistan en Bangladesh. Maar deze groeit inmiddels ook op andere plekken in de wereld, zoals Afrika. De gezondheidsvoordelen van zijn al honderden jaren bekend bij mensen uit deze streken, maar nu kunnen wij ook profiteren van deze superfood. Moringa is bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en essentiële vetzuren. De meeste delen van de plant kunnen gebruikt worden, van de bladeren en de zaden tot het hout en de schors. De bladeren kunnen bijvoorbeeld gegeten worden. Deze worden bereid zoals we dat met spinazie doen. De peulen van de plant zijn te eten zoals wij groene boontjes nuttigen.

Voedingssupplementen en moringa thee

De meesten van ons kennen superfood moringa echter voornamelijk in andere vormen, zoals poeder en capsules. Hiervoor worden de bladeren eerst lange tijd gedroogd en dan verpulverd. De concentraties van de heilzame voedingsstoffen worden er alleen maar hoger door. Capsules zijn gemakkelijk in te nemen en ook het poeder consumeer je eenvoudig, bijvoorbeeld door het te mengen met water of vruchtensap. Het is ook een goede toevoeging aan je smoothie of shake en smaakt prima in je yoghurt. Daarnaast kun je moringa thee drinken. Moringa thee heeft een natuurlijke, aardse smaak en een verwarmend effect. Veel mensen gebruiken dit superfood om meer energie te krijgen en hun weerstand te ondersteunen. Anderen voor specifieke klachten, zoals gewrichtspijn, astma, spijsverteringsklachten, diabetes en nog veel meer. Er zijn weinig bijwerkingen van gevonden. Alleen als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het van belang eerst te overleggen met je huisarts voor je het gaat nemen.

Matcha

Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van Camellia Sinensis plant, oftewel de theeplant of theeboom. Hiervan maakt men ook reguliere zwarte of groene thee. Het verschil met matcha thee of matcha poeder is de productie en de verdere bewerking. Juist deze zorgt ervoor dat matcha zoveel goede voedingsstoffen bevat en een superfood wordt genoemd. Als je matcha poeder of matcha thee ziet, zal de felgroene kleur je vast en zeker opvallen. De felle kleur komt doordat de de planten enkele weken voordat de blaadjes worden geplukt, bijna geheel bedekt worden. Daardoor krijgen ze minder zonlicht en maken ze meer chlorofyl oftewel bladgroen aan. Dit geeft superfood matcha zijn felgroene kleur en heeft ook gezondheidsvoordelen. Het helpt bijvoorbeeld je lichaam te reinigen van allerlei schadelijke stoffen. Na de oogst worden de blaadjes kort gestoomd, gedroogd en dan ongeveer 20 minuten in een oven gedaan. Tot slot worden takjes en steeltjes verwijderd en worden de blaadjes verpulverd tot poeder.

Matcha thee

Matcha thee is behoorlijk geconcentreerd en daardoor sterker dan reguliere groene thee. De theïne die erin zit maakt je wakker en alert, maar geeft een minder opgefokt gevoel dan koffie. Toch is het slim om je kopje matcha thee niet te sterk te maken, want je kunt er bijvoorbeeld wel een versnelde hartslag van krijgen. Je maakt dit met water dat een temperatuur heeft van 70 tot 85 graden, officieel met een speciaal daarvoor bestemd kloppertje van bamboe om er een schuimlaagje op te maken. Matcha poeder wordt in Japan ook gebruikt om toetjes, gebak en andere lekkernijen mee te maken. Je kunt het ook door je shakes en smoothies doen. Je profiteert dan onder andere van de vele anti-oxidanten van dit groene poeder, zoals catechinen. Deze verlagen de bloeddruk en het cholesterolgehalte. De polyfenolen die erin zitten zouden je cellen kunnen beschermen tegen kanker en je gewrichten en kraakbeen tegen artritis. De aanwezige epigallocatechinen zouden goed zijn voor je huid, je lever en je spijsvertering. Daarnaast bevat matcha poeder veel vitamine A, B, C en E, evenals aminozuren die belangrijk zijn voor proteïnen in bijvoorbeeld je haar en weefsels.

Geelwortel en kurkuma thee

Kurkuma of geelwortel is de wortel van de kurkumaplant. In de verse vorm lijkt dit een beetje op gemberwortel, maar dan wat kleiner, krommer en meer oranje dan geel. Geelwortel zie je ook vaak in poedervorm: het is dan fel okergeel. De werkzame stof in geelwortel is curcumine. Van de vele gezondheidsvoordelen wordt al eeuwenlang dankbaar gebruik gemaakt in de landen als India, waar men al veel langer bekend is met deze specerij. Daar wordt de wortel gebruikt als alternatief voor het duurdere saffraan, om rijstgerechten een gele kleur en een warme smaak te geven. Maar geelwortel wordt ook regelmatig gebruikt om kurkuma thee mee te maken. In het Engels staat dit ook wel bekend als ‘golden milk’ of ‘golden tea’. Als je dus weinig kans ziet om elke dag een kruidig gerecht te maken met kurkuma als ingrediënt, dan is het drinken van kurkuma thee een uitstekende manier om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van deze vrolijk gekleurde wortel. Kurkuma tabletten zijn ook goed verkrijgbaar. Hiermee krijg je nog eenvoudiger een mooie dosis curcumine binnen.

Kurkuma tabletten en hun werking

Zowel verse kurkuma als kurkuma poeder, kurkuma thee en kurkuma tabletten zijn een cadeautje voor je hele lichaam. Aan de werkzame stof curcumine worden talloze heilzame effecten toegeschreven. Het kan:

 • een pijnstillende, ontstekingsremmende, ontgiftende en antibacteriële werking hebben;
 • vrije radicalen bestrijden
 • de vorming van plaques in de hersenen tegengaan;
 • een positief effect hebben op je vetstofwisseling en cholesterolgehalte;
 • je lever reinigen en je algehele spijsvertering bevorderen;
 • een heilzaam effect hebben op beschadiging en irritatie van de huid;
 • een goed middel zijn tegen depressieve klachten.

Ook je weerstand heeft veel baat bij kurkuma. Dankzij al deze eigenschappen worden kurkuma tabletten en andere vormen van deze wortel gebruikt bij:

 • ontstekingsziekten en auto-immuunziekten,
 • verschillende vormen van pijn, zoals gewrichtspijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, verstuikingen, etcetera,
 • depressie,
 • hooikoorts,
 • diverse huidklachten, zoals wondjes, uitslag en ontstekingen.

Er wordt momenteel nog volop onderzoek gedaan naar de heilzame werking van kurkuma. Dus wie weet welke voordelen er nog meer ontdekt zullen worden! Superfood kurkuma is dus voor veel mensen de moeite van het proberen waard. Let wel op als je problemen hebt met je galblaas of je bloedstolling, of als je galstenen hebt of bloedverdunners gebruikt. Bij diabetespatiënten kan teveel kurkuma zorgen voor een te laag bloedsuikergehalte. Ben je zwanger of wil je het worden? Overleg dan met je arts als je dit wondermiddel als superfood wilt proberen.

Goji bessen

Goji bessen worden in Oost-Azië al generaties lang gegeten vanwege hun vitaliserende eigenschappen. Ze zouden bijdragen aan een langer en gezonder leven. Deze kleine oranje-rode besjes zitten dan ook bomvol vitaminen, mineralen, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten. Ze kunnen zo hart- en vaatziekten en ontstekingsziekten helpen voorkomen. Daarnaast zouden ze je cellen beschermen tegen schade dankzij hun anti-oxidantwerking. Samen met de flinke hoeveelheden vitamine C en vitamine A in de goji bessen kan dit bijdragen aan een huid die er langer jong uit blijft zien. Ook zou dit superfood een goede invloed hebben op oogproblemen die vaak samenhangen met ouder worden. Daarnaast zijn er studies die aannemelijk maken dat goji bessen de hersenen beschermen tegen Alzheimer. Bovendien zouden ze zorgen voor extra energie en uithoudingsvermogen, maar tegelijkertijd bijdragen aan een ontspannen gevoel. Ook de nachtrust zou beter kunnen worden met deze besjes. Goji bessen vind je meestal in gedroogde vorm, maar dit superfood is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Met hun zoete smaak verbeteren de bessen je smoothies, shakes en ontbijtjes nog meer. Neem je echter de bloedverdunner warfarin, bloeddrukregulerende medicijnen of bepaalde diabetesmedicijnen, dan kun je ze beter niet eten. Dit kan namelijk zorgen voor vervelende wisselwerkingen.

Acai bessen

Acai bessen zijn afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Daar groeien ze aan palmen die wel dertig meter hoog kunnen worden. Als ze rijp zijn, vallen ze naar beneden en bederven dan vlug. Daarom worden ze snel verwerkt tot sap, poeder, tabletten of capsules. Acai bessen hebben veel gezondheidsvoordelen, waar de lokale bevolking al eeuwenlang van profiteert. Ze zouden het verouderingsproces vertragen en helpen bij het afvallen, omdat ze je metabolisme versnellen en je eetlust verminderen. Ze bevatten een stimulerend stofje genaamd theobromine, dat zorgt voor extra scherpte en energie. Daarnaast versterken ze je immuunsysteem. Acai bessen bevatten tevens het stofje glucosamine, dat bevorderlijk is voor soepele gewrichten en sterke botten. Daarnaast bevatten ze veel anti-oxidanten, die je cellen beschermen tegen veroudering. Ook zouden ze een positieve invloed hebben op je hart. Een ander voordeel dat wordt toegeschreven aan acai bessen is dat ze de groei van de prostaat inperken. Dankzij deze eigenschappen kunnen ze zeker bijdragen aan een lang en gezond leven. Ben je gevoelig voor stimulerende stoffen; consumeer dit superfood dan niet in grote hoeveelheden. Dan kun je last krijgen van hartkloppingen of moeite hebben met slapen.

Moerbei

De moerbei is een klein paars-zwart, rood of wit besje. Het is een vrucht van een boom uit de Moraceae familie. Deze groeit op verschillende plekken in Azië, Afrika en Europa. De besjes zijn heel bederfelijk en zijn daardoor meestal alleen in gedroogde vorm of als sap te vinden. Ze smaken heerlijk zoet en zijn een goede toevoeging aan je toetjes, ontbijt, smoothies en shakes. Maar ze zijn ook een lekkere snack tussendoor. Ze zijn heel voedzaam en zorgen ervoor dat je minder snel trek hebt in ongezonde dingen. Door de grote hoeveelheid vezels kan superfood moerbei ook een gunstig effect hebben op verstopping. Bovendien zouden ze gewichtsverlies bevorderen. Daarnaast zitten de besjes vol anti-oxidanten, zoals resveratrol en anthocyanine. De eerste zou hart- en vaatziekten helpen voorkomen. De laatstgenoemde zou gunstig zijn voor je hersenwerking. Anti-oxidanten in het algemeen helpen schade aan je cellen voorkomen en herstellen. De pectine in de moerbei zou een gunstig effect hebben op je cholesterolgehalte en gezond zijn voor je hart. Ook je lever kan baat hebben bij de moerbei: ze voorkomen dat hierin teveel vet wordt opgeslagen. Daarnaast verlagen ze je bloedsuikerspiegel. Als je een hoge bloeddruk of een nieraandoening hebt, kun je ze beter niet eten. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg dan met je arts.

Bijenpollen

Bijenpollen bestaan uit het stuifmeel dat zich verzamelt op de lichamen van bijen. Al in het oude Egypte en China werd er geprofiteerd van de vele gezondheidsvoordelen ervan. Inmiddels worden bijenpollen superfood genoemd en zijn ze op veel plekken verkrijgbaar. Ze zijn zeer rijk aan allerlei verschillende vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren. Ze zouden je vitaliteit in het algemeen bevorderen, maar hebben ook enkele specifieke voordelen. De in bijenpollen aanwezige aminozuren zorgen voor een verminderd hongergevoel, waardoor ze kunnen helpen bij het afvallen. Tegelijkertijd geven ze je extra energie. Bovendien zouden bijenpollen je immuunsysteem versterken. Ook zouden ze heilzaam zijn voor je huid en huiduitslag en eczeem kunnen verhelpen. Sommige mensen gebruiken dit superfood om astmaklachten te bestrijden, of als ze last hebben van allergieën. Mensen met een pollen-allergie kunnen er juist ook een allergische reactie van krijgen, dus let op als dit bij jou het geval is. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen dit superfood beter laten staan.

Tarwegras

Tarwegras wordt gemaakt van de Triticum aestivum plant, oftewel de gewone tarweplant. Je vindt tarwegras vaak als ingrediënt van groene sappen en smoothies. Zelf kun je deze ook makkelijk maken door tarwegraspoeder te kopen. Dit knalgroene poeder zit boordevol anti-oxidanten, die schade aan je cellen kunnen helpen voorkomen. Daarnaast zijn er tarwegras capsules en tarwegrassap verkrijgbaar. Het zou het een positief effect hebben op je cholesterolgehalte. De felgroene kleur heeft tarwegraspoeder te danken aan chlorofyl. Dit stofje heeft sterk ontstekingsremmende en reinigende eigenschappen. Daarom nemen sommige mensen het om ontstekingsziekten, bijvoorbeeld in de darmen, tegen te gaan. Dit superfood bevat ook thylakoïden, stofjes die je een verzadigd gevoel geven. Daardoor zou het kunnen helpen met afvallen. Daarnaast bevat tarwegraspoeder onder andere:

 • vitaminen A, C en E
 • mineralen ijzer, calcium en magnesium
 • maar liefst 17 verschillende aminozuren, waarvan er 8 niet door je lichaam zelf aangemaakt kunnen worden.

Dit groene goedje kan je dus een flinke boost geven. Sommige mensen ervaren wel wat bijwerkingen als ze het proberen, zoals hoofdpijn, misselijkheid of diarree. Dit kan eventueel voorkomen bij een superfood met veel chlorofyl, zoals tarwegraspoeder. Bouw je gebruik ervan dus rustig op.

Chlorella

Chlorella is een eencellige zoetwateralg. Volgens wetenschappers bestaat deze al 450 miljoen jaar. Het is dan ook een krachtig plantje, dat zich uitstekend aanpast aan allerlei omstandigheden en razendsnel groeit. Dit vitale algje valt op door zijn knalgroene kleur. Dit heeft het te danken aan een flinke hoeveelheid chlorofyl. Het heeft een bijzondere membraanwand, die schadelijke stoffen uit je bloed en darmen aan zich kan binden om ze vervolgens te verwijderen. Dit is ook de voornaamste reden dat deze alg veel gebruikt wordt om het lichaam te reinigen. Superfood chlorella schijnt je te kunnen bevrijden van allerlei schadelijke stoffen, zoals schimmels en resten van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast bevat het algje nog diverse andere reinigende stoffen, zoals sporopollenine, dat neurotoxisch afval in je lichaam opruimt. Het bindt allerlei schadelijke stoffen aan zich, waaronder zware metalen, dioxines, kunstmatige smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Wat krijg je ervoor terug? Extra energie, omdat je bloed meer zuurstof kan opnemen. Daarnaast zou het felgroene algje zorgen voor een mooiere huid en sterkere lokken en nagels.

Chlorella tabletten of poeder

Chlorella tabletten zijn een makkelijke manier om dit algje tot je te nemen. Bovendien heb je zo minder last van de smaak, die niet iedereen lekker vindt. Is die voor jou geen probleem, dan kun je het in poedervorm door je shake of smoothies mengen. Anders zijn chlorella tabletten een uitstekende optie. Kies wel voor chlorella tabletten waarop staat vermeld dat het gaat om chlorella met een gebroken celwand. Anders kan je lichaam de voedingsstoffen niet goed opnemen. Met goede supplementen profiteer je van het sterk reinigende effect van de alg, maar je krijgt ook nog veel extra voedingsstoffen binnen, zoals:

 • bijna alle vitamines
 • onder andere ijzer, magnesium en calcium
 • vezels
 • essentiële vetzuren (vooral omega 3)
 • waardevolle aminozuren
 • eiwitten
 • sporenelementen
 • veel verschillende soorten anti-oxidanten

Heilzame effecten en mogelijke bijwerkingen

De vitaminen en anti-oxidanten kunnen vrije radicalen uit je lichaam verwijderen en daarmee de kans op kanker verkleinen. Bovendien zouden chlorella tabletten je immuunsysteem versterken, je cholesterolgehalte en je vetpercentage verlagen, je hormoonhuishouding reguleren en je spijsvertering stimuleren. Voor sommige mensen helpt het ook tegen verstopping. Dit superfood werkt bijzonder krachtig, waardoor je soms wat bijwerkingen kunt merken in de eerste weken dat je het neemt. Dit kunnen spijsverteringsproblemen zijn, maar ook hoofdpijn. Deze kun je voorkomen door te beginnen met een lage dosis en deze rustig op te bouwen. Omdat het algje je weerstand versterkt, kunnen mensen die medicatie slikken om het immuunsysteem te onderdrukken of een auto-immuunziekte hebben het beter niet nemen. Ook mensen die antistollingsmedicijnen nemen, kunnen deze superfood beter niet gebruiken, omdat deze de stolling juist stimuleert. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter eerst medisch advies vragen.

Spirulina

Ook spirulina is een klein maar krachtig algje. Het komt van nature voor in zoetwatermeren in bijvoorbeeld Mexico en Afrika, maar wordt ook op meerdere plekken in de wereld gekweekt in zoutwatertanks. Het heeft een donkere blauwgroene kleur. Het bevat een flinke hoeveelheid chlorofyl, plus het stofje fycocyanine, dat ook gezondheidsvoordelen heeft. Spirulina zou al 3,6 miljard jaar bestaan en een van de oudste organismen op aarde zijn. Het zit bomvol voedingsstoffen, waaronder veel eiwitten, die ons lichaam goed kan opnemen. Het is daardoor voedzaam en geeft je veel energie. Veel mensen gebruiken het dan ook als onderdeel van een dieet gericht op slanker, fitter en gespierder worden.

Nog meer voordelen en enkele nadelen

Spirulina is een rijke bron van vitaminen, mineralen, gezonde vetten, aminozuren en anti-oxidanten. Dit superfood wordt niet voor niets beschouwd als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Het heeft veel voordelen. Zo zou het:

 • ontstekingsremmend werken,
 • vrije radicale afbreken,
 • je bloeddruk en cholesterol verlagen,
 • je bloedsuikerspiegel op peil houden,
 • bloedarmoede helpen voorkomen,
 • je immuunsysteem versterken,
 • je prestatievermogen verbeteren en
 • je lichaam reinigen.

Sommige mensen gebruiken het ook tegen allergieën, zoals hooikoorts. Het blauwgroene algje is een mooie aanvulling op je dieet. Het kan aanvankelijk wel dezelfde bijwerkingen opleveren als ander superfood met veel chlorofyl. Daarnaast wordt het afgeraden voor mensen met auto-immuunziekten, jicht, nierstenen en hyperfenylalaninemie. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen beter eerst met hun arts overleggen.

Keltisch zeezout

Keltisch zeezout is een vorm van ongeraffineerd zout dat gewonnen wordt aan de kust van Bretagne, Frankrijk. Dit superfood is een zeer rijke bron van mineralen en sporenelementen. Bovendien bevat het doorgaans minder natrium dan regulier tafelzout. Natrium kan onder andere zorgen voor een te hoge bloeddruk, waardoor sommige mensen ermee op moeten passen. Keltisch zeezout is meer grijs/bruin van kleur en heeft een rijke smaak. De hoeveelheid sporenelementen in superfood Keltisch zeezout zijn er teveel om op te noemen (denk aan een aantal tussen de 60 en 80), maar het bevat bijvoorbeeld veel magnesium, calcium, sodium en kalium. De bestanddelen van Keltisch zeezout:

 • houden het vochtgehalte van je cellen op peil;
 • voorzien je van elektrolyten die je hartritme, hersenwerking en spierwerking reguleren;
 • versterken je immuunsysteem;
 • maken je lichaam meer basisch
 • verminderen de opbouw van slijm;
 • houden je bloedsuikerspiegel op peil;
 • geven extra energie
 • en dragen bij aan een ontspannen nachtrust.

Bovendien zou dit superfood een positieve invloed hebben op je hart en bloedvaten. Toch moet je dit type zout ook met mate eten om een hoge bloeddruk te voorkomen. Maak het onderdeel van je hartige maaltijden, of vul het aan met warm water om het zoute drankje sol te maken (1/3e zout, 2/3e water). Hier heb je maar af en toe een lepeltje van nodig.

Himalaya zout

Himalaya zout wordt gewonnen uit zoutmijnen in Pakistan. Dit superfood heeft een oeroude bron en is afkomstig uit de tijd dat de zeeën nog niet zo vervuild waren. Daardoor wordt het beschouwd als zeer puur zout. Het is zeker rijk aan sporenelementen, net als het Keltische zeezout. Superfood Himalaya zout valt op door zijn mooie zachtroze kleur en rijke smaak. Daarnaast worden er vele voordelen aan toegeschreven. Himalaya zout kan:

 • het vochtgehalte in je lichaam reguleren,
 • je bloedsuikergehalte op peil houden,
 • de ph-waarde van je cellen in balans houden,
 • tekenen van veroudering tegengaan,
 • je spijsvertering bevorderen,
 • je extra energie geven,
 • je bijholten gezond houden,
 • je botten versterken,
 • spierkrampen helpen voorkomen,
 • je nachtrust verbeteren,
 • je libido verhogen,
 • je hart en bloeddruk gezond houden.

Ook voor Himalaya zout geldt dat je er niet teveel van moet eten om een te hoge bloeddruk te voorkomen. Het is nog steeds een bron van natrium, al zit er minder in dan in regulier, geraffineerd zout.

Havermout

Havermout wordt gemaakt van de graansoort haver. Lange tijd stond een bordje havermoutpap bekend als een ouderwets ontbijt, maar tegenwoordig is havermout helemaal hip. Dat is niet zo gek, als je de gezondheidsvoordelen van dit lekkere superfood eenmaal kent. Ten eerste wordt het graag gegeten door mensen die op hun lijn willen letten. Door de grote hoeveelheid vezels geeft het je lang een verzadigd gevoel. Dit superfood helpt je lichaam om meer cholecystokinine aan te maken. Dit stofje reguleert je eetlust, waardoor je minder trek hebt. De oude vertrouwde graansoort bevat bovendien enkele bijzondere stofjes met verrassende effecten. Een goed voorbeeld daarvan zijn bèta-glucanen, een soort vezels die je immuunsysteem versterken. Een studie suggereert dat het bij kinderen de kans op het ontwikkelen van astmatische klachten vermindert. Bovendien reguleert het volgens onderzoeken je bloedsuikerspiegel en verlaagt het je cholesterolgehalte. Ook zou het een hoge bloeddruk kunnen verlagen. Het stimuleert je stofwisseling en darmwerking. Oorspronkelijk is havermout glutenvrij, maar tijdens de verwerking kan het in aanraking komen met andere granen die wel gluten bevatten. Je kunt echter havermout kopen dat gegarandeerd glutenvrij is. Maak er een lekker en gezond ontbijtje van; eventueel in combinatie met andere superfoods zoals bessen, noten en specerijen.

MSM poeder

MSM staat voor Methylsulfonylmethane. Dit komt onder andere voor in de zee, maar MSM poeder kan ook in een laboratorium gemaakt worden. Het is een rijke bron van zwavel, waar velen van ons tegenwoordig een tekort aan hebben. MSM poeder bevat een vorm van zwavel die door ons lichaam goed kan worden opgenomen. Aangezien zwavel een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van bepaalde eiwitten in ons lichaam, kan een tekort leiden tot allerlei klachten. Veel mensen nemen MSM poeder als middel tegen pijnlijke pezen, spieren en gewrichten (eventueel in combinatie met glucosamine en/of chondritine). Het zou een positief effect hebben bij klachten als artritis, peesontsteking, fibromyalgie, RSI en spierkrampen. Tevens zou het de spieren helpen herstellen na overbelasting. Bovendien zou het goed zijn voor huid, haar en nagels. Ook bij maag- en darmklachten kan het een heilzaam effect hebben. Sommige mensen nemen het om Alzheimer te voorkomen of migraine tegen te gaan. Over bijwerkingen van MSM poeder is nog weinig bekend. Overleg bij twijfel met je arts.

Nu ben je helemaal op de hoogte van de vele populaire superfoods die tegenwoordig beschikbaar zijn. De grote vraag is nu: welke superfood ga jij proberen?

Plaats een reactie

Inloggen
Wachtwoord Recovery

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Winkelmand 0

Recent Bekeken 0